INICI LA COSTA BRAVA
La Costa Brava


Costa Brava és el nom que hom dona a la zona costanera més septentrional de Catalunya que amb un total de 214 Km. de costa i compren un territori des de la frontera franco-espanyola fins a la desembocadura del riu Tordera prop de Blanes. Integrant dins del seu territori les comarques costaneres de l'Alt Empordà, Baix Empordà i La Selva, i comarques interiors com el Gironès i el Pla de l'Estany que transiten cap a l'interior de la Vella Catalunya i cap a les comarques Pirinenques com són La Garrotxa, El Ripollès i La Cerdanya.

És en aquesta confluència de Mar i Muntanya, de Mediterrà i Pirineus, on convergeix en un sol espai; on les muntanyes s''endinsen suaument al mar definint platges de sorra fina protegides per extensos Golfs, petites cales recòndites colpides pel mar i penya-segats impressionants. I tot amarat per un rera-país, que no ha deixat mai de mirar cap el mar amb ciutats com Girona (La Immortal), Figueres (La Genial), Besalú (Ciutat Medieval), Olot (La Natura), La Bisbal (Terra de Ceramistes), Santa Coloma (Les Termes), Banyoles (El Llac), Ripoll (Bressol del Romànic) i Puigcerdà (el Pirineo); on cadascuna d'elles alberga algun tresor.

La comarca de l'Alt Empordà és la més significativa i la que ens mostra amb més desvergonya aquests contrastos de la Natura. El paisatge de l'Alt Empordà té molts referents, al nord la coronació del Pirineus que van perdent altura a mesura que ens deixa al descobert la nuesa de la península del Cap de Creus i als seus peus dibuixada la Plana de l'Empordà, amb Figueres com a ciutat principal de serveis i capital de Comarca on hi flueixen tot els camins, lloc de pas obligat, vila mare de la Sardana, important centre comercial i ciutat mare del universal pintor Salvador Dalí i seu del museu. Finalment la costa amb el seu impressionant Golf de Roses.
Dins el territori les àrees d'interès natural i ecològic protegides són el Parc Natural del Cap de Creus, el Parc Natural del Aiguamolls del Empordà, el Paratge Natural d'interès Nacional de l'Albera i el  Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. 

No és però, només això, ja que és el factor humà el que ens deixa al descobert l'empremta del temps amb més significació. Hi podem trobar monuments Megalítics, poblats Ibers, ciutats Gregues i Romanes, Esglésies i Monestirs Romànics, conjunts Medievals amb edificacions civils i religioses d'estil Gòtic, que convergeixen pel Barroc en la majoria dels casos, i notables edificacions Noucentistes i Modernistes que s''han sabut conservar i que defineixen la cultura d'un poble; el Català, orgullós de tanta majestuositat, hereu del Savi Grec, del Artesa Romà, del Guerrer Iber, del Comerciant, del Mariner, del Pagès, de l'Artista, del Geni, del Home i sobretot de la Llibertat i d'una sèrie de virtuts que només el clima pot acabar de definir.

El clima en aquesta zona és mediterrani amb una mitjana anual de 16,80º centígrads i una mitjana de 73 dies de precipitacions, que el converteix en agradable tot l'any. La temperatura de la superfície de l'aigua de mar oscil·la entre els 13º centígrads i els 23º centígrads superant els 18º centígrads durant els mesos de juny a octubre.

Dades meteorològiques de Roses:
Emoció

La situació a menys de 24 hores de les grans capitals Europees, fa que sigui visitada per turistes de tot Europa. I és que la Costa Brava va ser de les primeres zones costaneres Espanyoles que es va interessar en l'acolliment dels primers turistes que entraven al nostre país a la recerca d'un bon clima i d'unes vacances. I així, gràcies al caràcter afable, generós i emprenedor de la nostra gent, juntament amb les belleses innates i sobrevingudes del territori, possibilitessin l'allau de demanda per part dels visitants i conseqüentment la oferta turística necessària per a satisfer-la. Avui en dia viles marineres com Tossa de Mar, Lloret de Mar, Roses, Platja d'Aro, Begur, Cadaqués i l'Escala són conegudes mundialment. I ciutats com Figueres, Girona i Olot són referents culturals de primer ordre.

ROSES
És una vila turística i marinera situada al nord-est de Catalunya. Trií Roses per tal de passar-hi les vacances i podrà fruir d'unes platges immenses i cales recollides d'aigües netes i cristal·lines. Així mateix, podrà practicar tota mena d'esports nàutics (vela, esquí aquàtic, surf, submarinisme, etcètera). També, si ho prefereix, podrà navegar amb els vaixells que fan excursions marítimes al cap de Creus i viatjar en un tren turístic que el passejarà per indrets d'un encant inoblidable.

Roses disposa d'una completa infrastructura d'apartaments, hotels, càmpings, comerços, discoteques i pubs.

El litoral rosinc té un total de 19 platges, algunes amb més de 184.000 m2 de sorra. La urbanització de Santa Margarida comprèn més de 18 km de canals navegables .El Port de pesca de Roses alberga una flota pesquera important i el Port Esportiu ofereix una oferta d'oci descaradament orientada al mar. Roses ofereix als seus visitants la possibilitat de fruir de la natura en petites cales on no sentirà gaire res més que la remor del mar i els crits de les gavines.
Alhora es pot visitar la casa Mallol, monument als pescadors, monument a la badia de Roses, monument al turista, el port, el passeig marítim, el far i el mirador de la muntanya del puig Rom. En la vessant gastronòmica, els presentem el plat típic: el suquet de Roses. Interessants són també el Dolmen i la Ciutadella:
El Dólmen de la Creu d'en Cobertella, és el dolmen més gran de Catalunya, aixecat per homes del neolític cap a l'any 3.000 a.C. Fou declarat monument històric-artístic el març de 1964. Disposa d'una galeria coberta que actualment fa 5,20 m. de longitud, 2,45 m. de ample y 2,14 m. d' alt; la coberta està formada por la llosa més gran de tots els dòlmens de Catalunya, pesa unes quatre tones.

La Ciutadella és la construcció militar construïda de 1543, sota el regnat del rei Carles I d'Espanya i V d'Alemanya. Destaquem la monumental PORTA DEL MAR d'estil renaixentista. Tot el recinte de la CIUTADELLA és un conjunt històric-artístic des de l'any 1961. Es tracta d'un jaciment arqueològic molt important, ja que a dins hi ha la ciutat grega de Rhode fundada a l'any 776 a.C. pels Rhodios i el monestir de Sta. Maria, del segle XI, d'estil romànic-llombard.

Emoció EMPURIABRAVA-CASTELLÓ d'EMPÚRIES
Castelló d'Empúries va ser en el passat capital del comtat d'Empúries. És una població de gran importància agrícola, ramadera i turística.
l'església parroquial de Santa Maria, que el comte Pere I va intentar convertir en catedral, conserva el campanar de torre quadrada de 69 m d'altura; la part principal és de tres naus i de grans proporcions. Aquesta magnífica església és gòtica, però té el campanar romànic. A l'altar major, hi trobem un magnífic retaule d'alabastre de Beuda. Cal destacar el portal de marbre blanc, amb una decoració molt treballada. l'antic edifici de la Llotja, gòtic català, està destinat actualment a Ajuntament.
La cúria-presó és un fantàstic exemplar del gòtic civil català. El futur ús de l'edifici de la cúria serà el de la seu de l'Arxiu Històric de Castelló i Museu Històric de la Vila.
La farinera de Castelló d'Empúries ha començat una nova etapa com a ecomuseu. Pel que fa a la natura, podrem endinsar-nos en el Museu de les Papallones. És un "museu" a l'aire lliure on es pot contemplar el meravellós món de les papallones tropicals.

També pertany a Castelló d'Empúries la moderna urbanització ''Empuriabrava i el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. Situat entre el riu Muga i el rec dels Salins, en el terme de Castelló d'Empúries. És la més important marina residencial d'Europa amb més de 30 km de canals navegables i 2 km de platja de sorra fina. Al llarg de tots els canals s''aixequen cases amb jardins i embarcadors privats. Empuriabrava respon al somni dels estiuejants: les zones comercials cobreixin totes les necessitats; disposa d'aeròdrom propi, i a la zona esportiva pròxima al camp, tir al plat, pista de karts, pistes de tennis minigolf, escola d'equitació, discoteques, etc...

FIGUERES
Figueres, la capital de l'Alt Empordà, es troba a poc més de 20 km de la frontera francoespanyola. És un actiu centre turístic, comercial i agrícola. La ciutat és un punt estratègic de comunicacions, ja que a més de l'A-7 i de la N-II, parteixen d'ella nombroses carreteres comarcals i locals, que, amb el ferrocarril i el cotxe de línia, formen una xarxa de comunicacions ben completa.
Figueres fou el centre del republicanisme federal sota l'impuls del figuerenc Abdó Terrades i també pàtria de Narcís Monturiol, socialista utòpic conegut sobretot com a inventor de submarí Ictíneu. Aquest darrer té un monument que presideix la placeta baixa de la Rambla. La Rambla és el centre vital de Figueres, un ampli passeig fruit de la cobertura, cap al 1830, de la riera Galligans, ornada amb grans plàtans i flanquejada per alguns edificis vuitcentistes. l'edifici religiós més representatiu de Figueres és l'església parroquial de Sant Pere que conserva la seva nau gòtica del final del segle XIV, així com una esvelta torrre-campanar.
A l'eixample de la ciutat hi ha diversos edificis modernistes, d'entre els quals destaca el Casino Menestral Figuerenc, de 1904. Figueres també és coneguda com a bressol de la sardana gràcies a la gran figura de Pep Ventura. Trobem el monument dedicat a aquest personatge a la plaça de Josep Tarradellas. Ascendent per la pujada del Castell hi ha, molt a prop de la Rambla, el Teatre-Museu Dalí (on es troba la toba del pintor) instal·lat a l'antic Teatre Municipal; el 1974 es va inaugurar com a Teatre-museu sota la direcció del mateix Dalí. Exhibeix una espectacular i emblemàtica cúpula metàl·lica, obra de l'arquitecte Pérez Piñero, restaurada l'any 1998.
l'exterior dels edificis annexos al Museu està decorat de forma "daliniana", coronat per enormes ous, igual que la torre Galatea, antiga torre Gorgot de les velles muralles on va residir Salvador Dalí els últims anys de la seva vida. És un dels museus més visitats de l'estat espanyol després del Museu del Prado i Reina Sofia, a Madrid.

A la mateixa Rambla es troba el Museu del Joguet de Catalunya. Aquest museu consta de tres pisos. Hi ha una sala dedicada a la mostra permanent de joguines, amb objectes de l'antiguitat i reproduccions de troballes arqueològiques relacionades amb el món de la joguina. Actualment, compta amb el centre de recerca i documentació del joc i dels joguets, amb un fons dirigit a la investigació i l'estudi de la temàtica.
També a la rambla es troba el Museu de l'Empordà, creat el 1946 i traslladat en aquest edifici modern el 1970, disposa d'un interessant dipòsit de pintures procedents del Museu del Prado i del Museu d'Art Modern de Madrid, així com d'un valuós fons de pintura catalana contemporània.

La fortalesa més gran d'Europa. Als afores de la població s''alça l'imponent castell de Sant Ferran, que té forma de pentàgon irregular estrellat, proveït d'un doble recinte de muralles. La seva construcció es va iniciar el 1735. Té un perímetre de 5 quilòmetres i compta amb nombrosos baluards, fossars, portes llevadisses i un formós pati d'armes.

Altres indrets d'interès són Peralada, Pals, Santa Pau, Setcases, Sant Joan de les Abadesses, Castellfollit de la Roca, a l'interior i Llançà, Palamós, Palafrugell, Sant Pere Pescador, l'Estartit, Sant Feliu de Guíxols i Blanes al litoral. I interessants són també la Zona Volcànica de La Garrotxa amb l'àrea protegida del Parc Natural de la Zona Volcànica de La Garrotxa, i el Parc Natural del Montseny. A més de les depressions del Pirineu com són Vall de la Muga, Vall de CamprodonVall de RibesVall de Núria.

 
 
© 2024 VIATGES DALSOL S.A. GC-95.